BIO1020 terug van weggeweest!
14 maart 2023Succes bij vernieuwde aanpak samenwerking
14 maart 2023Natuurlijke vijanden in de boomkwekerij
Met het komende groeiseizoen voor de boeg is het misschien wel handig om eens te kijken naar de gewassen die we kweken en de manier van ongediertebestrijding die we hiervoor gebruiken. De meeste boomkwekers werken nog traditioneel met gewasbeschermingsmiddelen. Echter de laatste jaren zijn er steeds meer boomkwekers die werken met natuurlijke vijanden en ook nog met succes.
Het werken met natuurlijke vijanden heeft ook vele voordelen ten opzichte van de GBM. Wanneer je werkt met natuurlijke vijanden krijg je meer rust op de kwekerij. Als er een populatie natuurlijke vijanden in je gewas zit, is het voordeel dat je dan niet direct hoeft in te grijpen mocht er een uitbraak komen van een plaag insecten. De kans is groot dat de natuurlijke vijanden de plaag voor je aanpakken. Is dit niet het geval dan hoef je alleen de bron aan te pakken en dat is veel minder werk. Als je de bron aanpakt kun je ook nog kijken of je dit met andere natuurlijke vijanden doet of dat je dit met GBM gaat doen. De handel van onze planten vraagt de laatste jaren ook naar een meer biologische teelt waarin minder middelen gebruikt worden. Wij kunnen jullie hier heel goed me helpen om eens samen kijken naar de strategie die het beste bij uw bedrijf past.
Hier een voorbeeld van een natuurlijke vijand tegen bladluis.
Aphelinus abdominalis (sluipwesp)
Voor de bestrijding van bladluizen zoals aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae) en boterbloemluis (Aulacorthum solani) kan de sluipwesp Aphelinus abdominalis worden ingezet. De adult legt haar eitjes in de bladluis. De sluipwesp prikt eerst de luizen in een poot aan om ze te verdoven. Vervolgens wordt de luis in het achterlichaam geprikt met de legboor en kan er een ei worden afgezet. De sluipwesp ontwikkelt zich dan in de bladluis. Daarnaast doodt de adult enkele luizen voor gastheervoeding. Een geparasiteerde bladluis verandert in een leerachtige, zwartgekleurde mummie. Als de wesp volwassen is, verlaat zij de mummie en kan de volgende cyclus beginnen. Zo hou je populatie in je gewas en is er een vangnet tegen grote onverwachte plagen met bladluizen.
Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Onze kennis delen we graag met u en samen kunnen we bespreken wat voor uw bedrijf de beste strategie is. Neemt u gerust contact op met één van onze adviseurs, we denken graag met u mee.