Het is weer Phytophtora weer!
12 juli 2023De strijd aan met Phytophthora Cactorum.
7 augustus 2023De planten beschermen, wat kan en mag ik als hovenier doen?
De regels met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn niet altijd even duidelijk. Om wat meer duidelijkheid te verschaffen en u te helpen met toepassingen die u als hovenier mag uitvoeren, willen we deze nieuwsbrief gebruiken.
Om te beginnen met de wetgeving: De overheid heeft een verbod ingesteld op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de land- en tuinbouw, met een aantal uitzonderingen. Het bestrijden van de Japanse duizendknoop is er één van.
Voor u als hovenier betekent dit dat u geen gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken, ook geen verpakkingen voor particulier gebruik. Deze mogen namelijk alleen door particulieren worden gebruikt.
Daarnaast heeft de overheid een onderscheid gemaakt tussen gewasbeschermingsmiddelen, biociden, meststoffen, producten van chemische of biologische aard zonder regelgeving, en in de toekomst ook biostimulanten.
Gewasbeschermingsmiddelen zijn middelen met een toelatingsnummer die beweren effectief te zijn tegen ziekten en/of plagen op of rondom planten. Biociden, zoals reinigings- en desinfectiemiddelen, hebben wel een toelatingsnummer maar beweren geen effect te hebben tegen ziekten en/of plagen op of rondom planten. Bekende voorbeelden hiervan zijn waterstofperoxide en chloor.
Nu, het antwoord op de belangrijkste vraag: Wat kunt u wél bij ons kopen om de problemen van uw klanten op te lossen?
Siltac: Dit is een verstikkingsmiddel dat onder andere effectief is tegen bladluizen. De dosering is 80 mL per 100L water.
Enclean: Een groene aanslagverwijderaar. Het kan worden toegepast in de ochtend, bij droog weer, en u zult al binnen 2 uur zichtbare resultaten zien! Het valt uiteen in natuurlijke elementen (CO2 en H2O). De dosering is 360 mL per 10L water.
Bladmeststoffen zoals Bladzwavel: Door regelmatig een bladbespuiting met zwavel uit te voeren, wordt het blad harder en wordt de plant weerbaarder tegen schimmels. De dosering is 100 mL per 10L water.
Uiteraard mogen in dit overzicht onze natuurlijke vijanden niet ontbreken, zoals aaltjes, lieveheersbeestjes, roofmijten en gaasvliegen.
Om de planten een goede start te geven, wordt vocht rondom de wortels steeds belangrijker! Het nieuwe product Zeba Prime heeft de unieke eigenschap om tot 500 keer zijn eigen gewicht aan water op te nemen en dit af te geven onder droge omstandigheden. Deze cyclus van afgifte en opname kan meerdere keren per groeiseizoen plaatsvinden. Het kan worden toegepast in plantenbakken, borders of plantgaten.
Preventie van ziekten en plagen door middel van goede bemesting is essentieel. Door regelmatig een mestgift te geven, bijvoorbeeld met DCM Mix 5 of 6, in combinatie met Terrapulse om het bodemleven te stimuleren, maakt u de plant minder vatbaar voor ziekten en plagen. Voorkomen is beter dan genezen!
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met onze product specialisten Cor Poppe en Pieter van Waaij.